Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČERVENÁ CIBULE

 

Červená cibule se používá jako alternativa klasické cibule tam, kde je potřeba jemnější a ne tolik ostrá chuť. Zamysleli jste se ale nad tím, jestli červená cibule, kterou můžete použít pro přípravu mnoha jídel, je prospěšná vašemu srdci?

Podle výsledků studií prováděných v Hong Kongu může konzumace červené cibule snižovat hladinu špatného cholesterolu a naopak může podporovat zvýšení hladiny cholesterolu prospěšného. Syrová a vařená červená cibule tak může být pomocníkem pro udržování dobrého zdraví vašeho srdce.

Sloučeniny síry, které červené cibule obsahují, pravděpodobně snižují riziko vzniku krevních sraženin, pomáhají snižovat hladiny triglyceridů v krvi a také mají pozitivní vliv na správnou funkčnost buněčné membrány červených krvinek. Další živinou podporující zdravé srdce, kterou najdeme v červené cibuli, jsou flavonoidy. Právě ty snižují riziko vzniku infarktu. Najdeme je ve vnějších slupkách cibulí, proto se vyplatí cibuli očistit pouze od svrchní "suché" slupky.

Právě pro svou jemnější a sladší chuť se červená cibule často používá - na jemná kolečka nakrájená - v čerstvých nevařených salátech. Červená cibule také dodává chuť salsám nebo studeným omáčkám, kterým je potřeba dodat jen lehce pikantní chuť. Vynikající je také pyré z červené cibule lehce dochucené octem a kořením.

Pozitivní vliv na vaše srdce má červená cibule i vařená. Flavonoid kvercetin, který je silným antioxidantem, není zlikvidován lehkým vařením, ale naopak se díky němu dostává do vody, ve které je červená cibule vařená. Doporučuje se proto připravovat červenou cibuli pouze lehkým vařením v délce maximálně 5 minut nebo ji konzumovat v syrovém stavu. Právě tak má totiž nejlepší pozitivní vliv na vaše srdce.

Zmíněné flavonoidy jsou v červené cibuli obsažené ve větším množství než v klasické žluté nebo bílé cibuli. Kromě nich ale červená cibule obsahuje i další důležité živiny jako je vitamín C, chrom, vláknina a vitamíny B.