Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Vysocké zelí

abc_3873.jpg

Je to opravdová specialita, která se pěstuje jen v okolí Vysokého nad Jizerou již více než 100 let, pěstitelů tohoto zelí  ubývá a nyní ho pěstuje jen pár lidí, kteří by se dali spočítat téměř na prstech jedné ruky.

První písemné zmínky o pěstování zelí tady na horách je již z roku 1645 , v kronice se ale nepíše že se jedná přímo o Vysocké zelí ale pravděpodobnost je vysoká.

Sazenice Vysockého zelí se nazývá hlavatka a záhony na kterých sazenice vyrostou se nazývají " hlavatišťata ".

Pravděpodobně jediná fotografie, která se dochovala z dob kdy se hlavatka pěstovala přímo ve Vysokém nad Jizerou, kde si je zájemci o pěstování Vysockého zelí mohli zakoupit pochází z roku přibližně 1910. Nyní se hlavatka již přímo ve Vysokém nepěstuje.

Vysocké zelí je takový " poklad Krkonoš " sazenice i semínka si proto každý pěstitel pečlivě chrání . . . . . . . 

V naší rodině je tradice pěstování tohoto vyjímečného zelí více jak 100 let.

 

zeli_vizualizace_loga.jpg

 

Vysocké zelí je velice křehké a náchylné na mechanické poškození a proto ruční práce při jeho pěstování je nedílnou součástí.

 

A jakou má chuť? Ta se nedá popsat, musíte ho ochutnat a ohodnotit sami . . . .  

Vysocké zelí v syrovém stavu ( v celých hlavičkách )   není moc vhodné na delší skladování, i když vám vydrží při správném uskladnění ( zabalit do papíru a uložit do temna a chladna ) i do Vánoc a déle.

DO NAŠEHO KYSANÉHO ZELÍ NEPŘIDÁVÁME ŽÁDNÉ CHEMICKÉ KONZERVANTY ANI BARVIVA !

složení našeho kysaného Vysockého zelí :

zelí, sůl bez obsahu jódu

abc_6287.jpg

složení našeho kysaného bílého zelí :

zelí, sůl bez obsahu jódu , kmín

 

ČERVENÉ KYSANÉ ZELÍ

abc_3889.jpg

 

...taková obyčejná hlávka zelí.. na první pohled nic zvláštního, že.. a co všechno umí.. byla by věčná škoda, kdybychom ho nechali vytlačit ze svého jídelníčku jinými "exotickými" potravinami, které mu někdy nesahají ani po kotníky..

 

obsahuje:

·         vysoký obsah vitamínu C

·        provitamin A

·         dvojnásobek více železa než bílé zelí

·        selen

·         mimořádnou bohatost vitaminu B12

·        pyridoxin, niacin a kyselinu pantotenovou,

·         draslík, hořčík a zinek,sodík a mangan

 

účinky:

·         proti rakovině

·         způsobuje duševní svěžest

·         odbourává stres

·         aktivuje mozkovou a nervovou soustavu

·         posiluje imunitu

·         snižuje cholesterol

·         obnovuje vazivové tkáně

·         podporuje tvorbu červených krvinek

·         odstraňuje zácpu

·         podporuje odtučňovací kúru

·         podporuje střevní flóru

·         urychluje průchod potravy střevy

·         zvyšuje energii v buňkách a omlazuje je

·         posiluje srdeční sval, snižuje vysoký krevní tlak

·         selen má blahodárný vliv na naše libido a potenci, plodnost a produkci spermatu

·         upravuje nedostatečnou činnost štítné žlázy

Energetická hodnoty zelí je velice nízká ( 22kcal/100g ).

Kysané zelí skladujte v temnu a chladu při teplotě do 8°C !

Zelí odebírejte z nádob čistou vidličkou či rukavicí, poté zelí umáčkněte a víčko zavřete.

Kysané zelí můžete uchovávat i zmražené. Je důležité po vytážení zelí z mrazáku jej nechat samovolně rozmrazit.

 

 Šťávy ze zelí- proč je pít

 Výborný, chutný, nakyslý nápoj bez chemických konzervačních látek a barviv . Má vysoký obsah vitamínu C a organických látek zvyšujících detoxikační aktivitu enzymů.

 

Pravidelné pití šťávy z kysaného zelí mění metabolismus buněk a má do jisté míry omlazující vliv na pleť a pokožku, dělá ji vláčnou a částečně vyhlazuje vrásky.

 Největší význam pití zelné šťávy je v tom, že preventivně působí proti vzniku zhoubných onemocnění trávicí soustavy, především onemocnění žaludku, tlustého střeva a jater. Obsahuje vitamin , který působí proti žaludečním a dvanácterníkovým vředům. Šťáva z kysaného zelí účinně působí při léčbě hemoroidů. Při požití většího množství má šťáva laxativní účinek (může způsobit průjem). Pro organizmus je to pozitivní jev, protože se tím urychlí vylučování toxických látek z těla.

 Šťáva kysaného zelí obsahuje hořčinné glykosidy, vitaminy A, B1, B2, C, K, kyselinu mléčnou (pomáhá i při ranních nevolnostech v těhotenství), vápník, fosfor železo, sodík, draslík aj. Reguluje trávení a normalizuje střevní flóru. Tlumí růst nežádoucích baktérií. Dobře se uplatňuje při léčení žaludečních a střevních poruch.

 Šťáva ze zelí je výtečný prostředek k čištění těla a důležitá součást diet pro zhubnutí.

 

Šťáva ze syrového zelí (ne kyselá šťáva ze sudového zelí!) je velmi účinným nástrojem při léčbě peptických vředů. Obsahuje gefarnát a látku podobnou karbenoxolonu, které jsou součástí mnohých léků proti vředům. Když použijete šťávu, účinné látky budou koncentrovanější a můžete jich přijmout více najednou. I zelí v přírodním stavu má léčivé účinky, ale muselo by se jej sníst tolik, kolik by se použilo na získání potřebného množství šťáv.