Jdi na obsah Jdi na menu
 


mrkev

Přidáváme ji do polévek, salátů, pijeme mrkvovou šťávu a mnozí si rádi pochutnají i na surové křupavé mrkvi. Možná ji považujete jen za chutnou zeleninu, ale mrkev má i nezanedbatelné léčivé účinky.

Co v ní najdeme?

Mrkev obsahuje mnohé důležité látky a vitamíny. Za zmínku určitě stojí vitaminy skupiny B, vitamin C a provitamin A (karoten), železo, draslík, sodík i vápník. Tyto a další důležité složky mrkve mohou pro naše zdraví udělat víc, než si myslíme.

Díky mrkvi ostrý zrak

Mnozí z nás si pamatují, jak nám naše mámy či babičky núkali mrkev s tvrzením, že z ní budeme mít lepší zrak. Mrkev skutečně prospívá našemu zraku - zlepšuje ostrost vidění a schopnost vidění za šera. Tato chutná zelenina oranžové barvy však neprospěje jen očím, ale má i další pozitivní účinky. Vitamín C spolu s dalšími látkami obsaženými v mrkvi posiluje obranyschopnost organismu a dělá nás odolnějšími vůči různým onemocněním. Díky mrkvi budete také méně náchylní na kardiovaskulární onemocnění a upravíte si hladinu cholesterolu. Mrkev pomáhá i regulovat hladinu cukru v krvi a prospívá trávení.

Betakaroten, který v mrkvi také najdeme, působí jako omlazovač, tedy zpomaluje stárnutí pokožky a organismu celkově. Pokud zařadíte mrkev do svého jídelníčku, odvděčí se vám i vaše vlasy a nehty - budou pevnější a zlepší se jejich vzhled. I pokud trpíte akné, můžete vyzkoušet jako lék mrkev. Je bez vedlejších účinků a prospěje nejen vaší pokožce ale celému organismu.

Podle několika výzkumů může konzumace mrkve a pití syrové mrkvové šťávy chránit před rozvojem rakoviny, nebo zastavit její průběh. Samozřejmě, v tomto ohledu bude třeba ještě hodně zkoumat, ale výsledky jsou nadějné. Mrkev je také dobrý lékem pro lidi trpící anémií. Díky vysokému obsahu železa, vitamínu C a dalších vitamínů je vhodným doplňkem stravy při léčbě chudokrevnosti.

Jak a kolik mrkve konzumovat

Pokud si chcete na sobě vyzkoušet pozitivní účinky mrkve, měli byste denně sníst jednu až dvě syrové mrkve, nebo vypít sklenici čerstvé mrkvové šťávy. Mrkev si můžete klidně přidat i do zeleninových či ovocných salátů, nebo si ji pokrájejte na kolečka a chrumkajte večer místo bramborových lupínků či jiných nezdravých pochoutek

Mrkvová šťáva má výraznou vůni i chuť, je příjemně nasládlá a doslova láká svou krásnou oranžovovu barvou. Pokud vám však až tak moc nechutná, zkuste ji zkombinovat se šťávou z jablek, pomerančů nebo hrušek. Případně si vytvořte vlastní kombinaci podle svého vkusu. Konzumací mrkve nic nepokazíte a svému zdraví vyhovíte, proto se jistě vyplatí zařadit tuto zeleninku do svého každodenního jídelníčku.