Jdi na obsah Jdi na menu
 


provitamin A

 

Beta-karoten (provitamín A)

EMULGÁTOR E160

 

Beta karoten je označován jako vitamin A, protože z beta-karotenu si tělo dokáže právě vitamin A vytvořit (6 gramů karotenu je přetvořeno v těle na 1 gram vitaminu A).

 Pozitivně působí proti srdečním chorobám, rakovinám plic, trávicího traktu, žaludku, apod. Je rozpustný v oleji, nikoli však ve vodě. Potýká-li se organismus s nedostatečným množstvím beta-karotenu v těle, může se snižovat  jeho obranyschopnost. Přírodní beta-karoten se vyskytuje převážně v žlutém a oranžovém ovoci, zelenině a v listech rostlin. Nalezneme ho například v mrkvi, másle, špenátu, salátu, rajčatech, bramborách či ananasovém melounu. 

Je částečně ničen běžným vařením a ohříváním v mikrovlnné troubě. 

 

V nízkých koncentracích, ve kterých se vyskytuje v potravinách, se jedná o zcela neškodnou látku, bez jakýchkoliv nežádoucích účinků. Studie však dokázaly negativní vliv na rozvoj rakoviny u mužů - kuřáků, kteří přijímali zvýšené množství beta-karotenu ve formě koncentrovaných potravinových doplňků. Zatímco podle některých studií přírodní beta-karoten riziko vzniku nádorových onemocnění orgánů snižuje, syntetický beta-karoten podle dalších studií u kuřáků riziko nádoru v plicích zvyšuje. Zvýšený příjem karotenů může způsobit zežloutnutí pokožky, což se v takové situaci mylně zaměňuje za žloutenku.