Jdi na obsah Jdi na menu
 


pyridoxin

 

pyridoxin

 

Je společné označení pro tři pyridinové deriváty, pyridoxol (nebo také pyridoxin), pyridoxal a pyridoxamin. Všechny tyto látky, společně se svými fosfáty, jsou účinné jako vitamíny, jejich deriváty se účastní metabolismu aminokyselin a sacharidů. Bez ohledu na konkrétní derivát, jenž je do těla přijímán, je aktivní formou tohoto vitamínu pyridoxal-5-fosfát, důležitý   enzymů

Vitamín B6 je rozpustný ve vodě.

Vitamín B6 v potravě

 

Všechny formy vitamínu B6 se mohou vyskytovat v potravě a jsou vstřebávány do střeva. Rozhodující podíl má pyridoxol, pyridoxalfosfát a pyridoxalminfosfát.

Dobrým zdrojem vitamínu B6 jsou játra, vepřové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, kapusta, zelenina, avokádo, mrkev ořechy, obiloviny a celozrnný chléb

 

Varem množství vitamínu B6 klesá kvůli ztrátám do vody. Větší množství vitamínu potřebují lidé, kteří mají velký přísun bílkovin (profesionální sportovci), ženy, které berou hormonální antikoncepci, osoby trpící celiakií a někteří chronicky nemocní lidé.

Větší dávky pomáhají léčit chudokrevnost nebo nervové potíže

 

 

Role vitamínu B6 v organismu 

Bez ohledu na počáteční vstřebanou formu vitamínu, účinnou formou vitamínu B6 je pyridoxalfosfát. Jedná se o prostetickou skupinu, která se pevně váže na bílkovinné části celé řady enzymů a umožňuje jejich katalytickou aktivitu. Pro katalytické mechanismy je obvykle důležitá aldehydová skupina na C4, důležitá je také hydroxyskupina na C3.[1]

Je nezbytný pro funkci řady enzymů, které metabolisují aminokyseliny ( transaminázy, dekarboxyl transaminázy, dekarboxylázy, threoninaldoláza aj.). V procesu štěpení glykogenu  ( glykogenolýze) je koenzymem fosforylázy, enzymu, který štěpí glykosidové vazby.

Svalová glykogenfosforyláza  váže 70–80 % celkového množství vitamínu B6 v lidském těle. 

Projevy nedostatku

Nedostatek vitamínu B6 je vzácný, obvykle provází nedostatek celého B-komplexu . Projevuje se zvýšenou nervosvalovou dráždivostí (cukání víček, u dětí až křeče), zapomnětlivostí, záněty sliznice dutiny ústní.

Nedostatek může být způsoben i některými léky, například isoniazidem, který se používá k léčbě tuberkulózy . Ten s pyridoxalem samovolně tvoří pyridoxalhydrazon, který je rychle vylučován z těla. Některé další léčivé látky, jako je penicilamin, isoniazid nebo hydralazin, také snižují množství vitamínu v organismu.

Přeměna ethanolu  na acetaldehyd  při jeho detoxikaci v játrech defosforyluje pyridoxalfosfát.

Předávkování vitamínem B6

Vitamín B6 je rozpustný ve vodě, v organismu se neukládá a je vylučován močí.

Při přílišné spotřebě vitamínových doplňků se mohou u citlivých osob objevit alergické kožní reakce nebo neurologické problémy.