recept na celožitný kváskový chléb
Večer dáme do větší mísy :
- 650g žitné mouky
- 1200ml vlažné vody
- Alespoň 2 lžíce kvásku
Vše promíchejte , přikrejete utěrkou a nechte do rána v pokojové teplotě .
Ráno přidáme :
- 650-700g mouky – můžete zvolit žitnou chlebovou, celozrnnou žitnou, pokud nebudete chtít celožitný, tak můžete dát špaldovou nebo přidat trošku kukuřičné či pohankové mouky
- 2lžíce soli
- Můžete přidat různá semínka ( slunečnicová, sezamová , dýňová, chia , ….), mleté ořechy, osmaženou cibulku nebo trošku nastrouhané mrkve.
Vše řádně promícháme a dáme do forem ( já používám silikonové- nemusím je promazávat a chléb jde krásně vyklopit ), namočte si ruce a těsto ve formách uhlaďte a přikryjte utěrkou a nechejte vykynout.
Prvních 10minut peču na 210 °C. , poté přikryji alobalem a peču 1h 40minut na 165°C.
Tohle množství těsta mi vyjde na 3 cihličky.
Recept je napsán tak jak ho dělám já, samozřejmě si vše přizpůsobte podle sebe, nevadí když necháte rozkvas déle kynout , pokud nestíhám ráno , zamíchám druhou část odpoledne také na kynutí těsta má vliv i počasí .
Nezapomínejte vždy kvásek přikrmit a vložit do lednice, pokud nebudete péct déle jak 4 dny, musíte ho také přikrmit , je živý a stane se členem Vaší rodiny .
Přeji dobrou chuť