Jdi na obsah Jdi na menu
 


recept na celožitný kváskový chléb

Večer dáme do větší mísy :

  • 650g žitné mouky
  • 1200ml vlažné vody
  • Alespoň 2 lžíce kvásku 

Vše promíchejte , přikrejete utěrkou a nechte do rána v pokojové teplotě .

Ráno přidáme :

  • 650-700g mouky – můžete zvolit žitnou chlebovou, celozrnnou žitnou, pokud nebudete chtít celožitný, tak můžete dát špaldovou nebo přidat trošku kukuřičné či  pohankové mouky
  • 2lžíce soli
  • Můžete přidat různá semínka ( slunečnicová, sezamová , dýňová, chia , ….), mleté ořechy,  osmaženou cibulku nebo trošku nastrouhané mrkve.

Vše řádně promícháme a dáme do forem ( já používám silikonové- nemusím je promazávat a chléb jde krásně vyklopit ), namočte si ruce a těsto ve formách uhlaďte a přikryjte utěrkou a nechejte vykynout.

Prvních 10minut peču  na 210 °C. , poté přikryji alobalem a peču 1h 40minut na 165°C.

Tohle množství těsta mi vyjde na 3 cihličky.

Recept je napsán tak jak ho dělám já, samozřejmě si vše přizpůsobte podle sebe, nevadí když necháte rozkvas déle kynout , pokud nestíhám ráno , zamíchám druhou část odpoledne  také na kynutí těsta má vliv i počasí .

 

Nezapomínejte vždy kvásek přikrmit a vložit do lednice, pokud nebudete péct déle jak 4 dny, musíte ho také přikrmit , je  živý a stane se členem Vaší rodiny .

Přeji dobrou chuť