Jdi na obsah Jdi na menu
 


selen

 

Selen je esenciální stopový prvek, který má pro lidský organismus, i přes svou toxicitu, značný význam. Ve formě selenoproteinů působí jako antioxidant chránící před účinky volných radikálů a zvyšuje činnost imunitního systému, současně se podílí na tvorbě enzymu glutathoinperoxidáza, který je nutný k metabolismu tuků. Příznivě ovlivňuje činnost štítné žlázy a jater, zvyšuje plodnost, podporuje tvorbu testosteronu, může snižovat možnost vzniku rakoviny prostaty. Dostatečné množství selenu v organismu také příznivě ovlivňuje vstřebávání hořčíku z potravin. Tělo dospělého člověka obsahuje průměrně 12 mg selenu, největší množství obsahuje štítná žláza a ledviny.

 

Přítomnost selenu v organismu zmírňuje toxické účinky rtuti, olova, arsenu a kadmia.

Výskyt selenu v potravinách je velmi nerovnoměrný a je ovlivněn jeho obsahem v půdě. Nejvíce selenu je obsaženo v některých druzích ořechů, ve vnitřnostech, rybách a mase mořských plodů. Mezi potraviny s velmi vysokým obsahem selenu patří mořské řasy. Využitelnost selenu ve formě selenomethioninu z rostlinných potravin a selenocysteinu ze živočišných potravin je téměř 100%, využitelnost anorganicky vázaného selenu je pouze okolo 15%.

Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na selen: 

 

Potravina Obsah Se [µg.kg-1]
bílé pečivo 21
brambory 4
brokolice 23
cibule 6
česnek čerstvý 51 - 58
česnek sušený 470
čočka 27 - 80
čokoláda hořká 50
čokoláda mléčná 14
fazole 20 - 80
hrách suchý 30 - 50
hrách zelený 3 - 27
hroznové víno 36
hrušky 77
chléb bílý 14 - 21
chléb žitný 15 - 18
jablka 21
kapusta 24
květák 22
lesní houby 40 - 100
maso hovězí 30 - 80
maso kachní 20
maso krůtí 115
maso kuřecí 129
maso skopové 46
maso vepřové 50 - 150
mléko plnotučné 8,5
mléko polotučné 8
mořské plody 350
mořské řasy 590
mouka pšeničná 25
mouka žitná 12
okurky 15
ořechy 190
para ořechy 2000
ryby konzervované 390
ryby marinované 680
ryby mořské 288
ryby sladkovodní 240
ryby uzené 260
rýže 23 - 34
sója 28 - 50
sýry 39 - 41
špenát 17
těstoviny 38
tvaroh 28
uzeniny 25 - 80
vaječný bílek 80 - 108
vaječný žloutek 280 - 440
vejce slepičí 190 - 230
vnitřnosti 180 - 210
zázvor 200
zelí 14
žampióny 30 

Nedostatek selenu 

Teoretický nedostatek selenu hrozí zejména vegetatiánům i dalším lidem s nevyváženou stravou. Předávkování selenem může nastat při denním příjmu přes 300µg, kdy hrozí chorobné změny pokožky, ztráta vlasů a nehtů, dlouhodobý příjem selenu v dávkách nad 900 µg může způsobit neurologické změny, křečové záchvaty a ochrnutí.

Nadbytečný selen je z organismu vylučován zejména močí, v menší míře stolicí a dechem.

Doporučené dávkování

 

Doporučena denní dávka (DDD) selenu ve stravě se pohybuje mezi 55 až 200 µg. Za optimální denní příjem, který se dá při vyvážené stravě i bez pomoci potravinových doplňků dodržet, se považuje 1 μg selenu na 1 kg tělesné hmotnosti. Pokud se nedostatek selenu v organismu dotuje potravinovými doplňky, podává se nejčastěji kombinace bioaktivní selen a zinek. Bioaktivní selen a kladný vliv jeho konzumace z nepotravinových zdrojů na hladinu selenoproteinů, je stále otevřenou otázkou.

 Zdroje

 

  • DASTYCH, Milan. Selen - esenciální stopový prvek. In: Labor Aktuell 3/2004 [online]. 2004 [cit. 2013-02-20]. Dostupné zhttp://www.roche-diagnostics.cz/.../selen.pdf.
  • GÁLLOVÁ, Eva. Stanovení polokovových prvků v potravinách. Brno: 2011. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická. Vedoucí diplomové práce Pavel Diviš.
  • MOSNÁČKOVÁ, Jana; et al. Selén v potravinách. In: Výskumný ústav potravinársky[online]. 2011 [cit. 2013-02-05]. Dostupné z: http://www.vup.sk
  • VAŠKOVÁ, Pavla. Selen v lidské výživě. Brno: 2006. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Lékařská fakulta. Vedoucí bakalářské práce Jiří Totušek.
  • VELÍŠEK, Jan; HAJŠLOVÁ, Jana. Chemie potravin. 3. rozšířené a přepracované vydání. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.