železo
Potraviny obsahující železo
Železo je nezbytnou součástí hemoglobinu, myoglobinu a dále celé řady enzymů a má pro lidský organismus nezastupitelný význam. Dostatečné množství železa je obsaženo v celé řadě potravin. Mezi potraviny obsahující železo patří zejména vnitřnosti, hovězí a jehněčí maso, mořské plody, listová zelenina a sušené ovoce. K potravinám s vysokým obsahem železa patří luštěniny, sušené houby a ořechy.
Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na železo:
Potravina | Obsah Fe [mg.kg-1] |
arašídy | 23 - 46 |
banány | 7 |
brambory rané | 8 |
brambory zimní | 11 |
brokolice | 13 |
celer | 6 |
cibule | 5 |
cizrna | 60 |
česnek | 13 |
čočka | 70 - 110 |
čokoláda hořká | 24 |
čokoláda mléčná | 23 |
droždí lisované | 38 |
droždí sušené | 175 |
fazole | 50 - 100 |
fíky | 26 |
hlávkový salát | 11 - 15 |
hrách | 45 |
hřiby sušené | 690 |
chléb celozrnný | 17 |
jablka | 5 |
játra hovězí | 84 |
játra kuřecí | 67 |
játra telecí | 100 |
játra vepřová | 153 |
jogurt | 0,5 |
kakao | 80 |
maso hovězí hrudí | 34 |
maso hovězí kýta | 49 |
maso hovězí plec | 37 |
maso hovězí roštěnec | 32 |
maso hovězí svíčková | 41 |
maso vepřové | 16 |
maso jehněčí | 19 |
maso kuřecí | 18 - 32 |
maso králičí | 16 |
maso krůtí | 12 |
maso telecí | 48 |
maso skopové | 27 |
maso husí | 24 |
mák | 80 - 115 |
med | 5 |
meruňky | 7 |
mléko polotučné | 0,5 |
mouka pšeničná | 22 |
mrkev | 10 - 20 |
olivy | 33 |
ořechy kešu | 50 - 67 |
ořechy lískové | 35 - 45 |
ořechy piniové | 30 |
ořechy vlašské | 25 |
ovesné vločky | 38 |
pažitka | 86 |
pistácie | 68 |
pohanka | 38 |
pórek | 75 |
proso | 39 |
rajčata | 5 |
rozinky | 26 |
rybíz červený | 10 |
rybíz černý | 13 |
ryby mořské | 10 |
ryby sladkovodní | 6 - 11 |
rýže | 8 |
slunečnicové semínko | 67 |
sója | 90 - 150 |
sýry | 3,5 - 6,5 |
švestky | 20 |
špenát | 33 |
tvaroh | 3,5 |
ústřice | 60 |
vaječný bílek | 2 |
vaječný žloutek | 70 |
vejce slepičí | 21 |
Metabolismus železa
Metabolismus železa je poměrně složitý proces. Železo přijaté potravou je vlivem žaludečních šťáv převedeno do dvoumocné rozpustné formy ve formě sloučenin s kyselinami askorbovou, citronovou, mléčnou, asparagovou, glutamovou i dalšími. Vstřebávání probíhá v tenkém střevě, zejména v dvanáctníku. V krevním řečišti je železo oxidováno na trojmocnou formu(ferroxidáza) působením ceruloplasminu. Ceruloplasmin je bílkovina syntetizovaná v játrech.
Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 3 g železa, aktivní železo je z 67% vázano v hemoglobinu a 4,5% v myoglobinu, přibližně 19% železa je jako zásobní (depozitní) uloženo ve feritinu. Feritin je zásobní bílkovina obsahující železo, která se nachází zejména v játrech, slezině, kostní dřeni a střevní sliznici. Malá část je jako transportní železo uložena v transferinu. Transferin je transportní bílkovina, která se podílí na transportu železa v organismu.
Nedostatek železa
Mezi potraviny snižující obsah železa v lidském těle patří zejména vláknina, nadměrná konzumace kávy, čaje a čokolády (vysoký obsah polyfenolů)a potraviny s vysokým obsahem šťavelanů nebo kyseliny fytové. Nedostatek železa v organismu, sideropenie, může také být způsoben užíváním některých léků, zejména léků na regulaci acidity žaludečního obsahu.
Nedostatek železa v lidském organismu způsobuje celou řadu onemocnění, zejména chudokrevnost - anémii. Anémie je charakterizovaná zejména poklesem hemoglobinu a počtu červených krvinek pod dolní hranici normy. Normální hladina hemoglobinu v krvi je 115 g/l u žen a 130 g/l u mužů.
Nedostatek železa v krvi nepříznivě působí také na hematokrit, což je poměr mezi objemem červených krvinek a celkovým objemem krve. Klinické příznaky nedostatku železa jsou únava, slabost, dechové a polykací potíže. Mezi další příznaky patří závratě, bolesti hlavy, otoky končetin a zrychlení tepu, barva kůže a sliznic je bledá. Při námaze dochází k bušení srdce a bolestem na hrudi.
Nedostatečný příjem železa z potravin často nahrazují multiminerální potravinové doplňky, ve kterých je železo přítomno jako doplněk stravy nejčastěji ve formě solí železa – sulfátu, glukonátu a fumarátu. Celková zásoba železa, ferritinemie, i jeho vstřebávání do lidského organismu, je podporováno dostatečným přísunem vitaminu C (kyselina L-askorbová).
Doporučené dávkování
Denní doporučená dávka (DDD) pro děti do věku 1 roku je 1 mg železa na 1 kg tělesné hmotnosti dítěte, pro děti do věku 3 let je DDD železa 0,77 mg na kg hmotnosti dítěte, pro děti ve věku do 6 1et se doporučuje 5 mg, pro děti do věku 10 let je denní doporučená dávka železa 10 mg na 1 kg tělesné hmotnosti dítěte.
V adolescenci i dospělosti je denní doporučená dávka železa 18 mg na 1 kg tělesné hmotnosti. V těhotenství a při laktaci se doporučený příjem železa zvyšuje na 20 mg.