Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZINEK

 

ZINEK

V lidském organismu má zinek důležitou úlohu jako součást velké řady enzymů. Dostatek zinku v potravinách je důležitý pro správnou činnost imunitního systému. Zinek podporuje hojení ran, tvorbu řady hormonů, léčbu zánětů a uchovávání inzulínu. Mezi důležité zdravotní účinky zinku patří ochrana organismu před nachlazením.

V dostatečném množství se zinek vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny, zejména v hovězím, vepřovém a drůbežím mase, vejcích a mořských plodech. Mezi potraviny obsahující zinek patří také obilniny, fazole, sýry a ořechy, ale tyto přírodní zdroje poskytují zinek ve formě hůře přijatelné pro lidský organismus.

Tabulka  zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na zinek: 

Potravina Obsah Zn [mg.kg-1]
chléb pšenično-žitný 12
ječmen 25
jogurt 3,2 - 4,6
kroupy ječné 20
krupice hrubá 5,6
maso hovězí kýta 6,5
maso vepřové bok 33
maso vepřové kýta 37
maso vepřové krkovice 48
maso vepřové plec 57
mléko acidofilní 3,3
mléko plnotučné 3,2
mléko sušené 36
mouka pšeničná hrubá 7,3
mouka pšeničná polohrubá 4,8
oves 25
pohanka 20 - 30
proso 30
pšenice dvouzrnka 44
pšenice jednozrnka 63
pšenice ozimá 36
sýry 3,5 - 35
špalda 35
tvaroh měkký 6,2
tvaroh tvrdý 8,0
žito ozimé 27

 

Nedostatek zinku

 

Nedostatek zinku hrozí při nevyvážené stravě a zejména při řadě onemocnění, která vstřebávání zinku negativně ovlivňují, jedná se zejména o chronická zánětlivá střevní onemocnění, diabetes, atopický ekzém. Nedostatkem zinku jsou ohroženi také alkoholici.

Mezi hlavní příznaky nedostatku zinku v organismu patří zejména špatně se hojící rány, špatné vnímání pachů a chutí a šeroslepost. Mezi další klinické příznaky nedostatku patří popraskané ústní koutky, poruchy růstu, únava a celková slabost organismu.

Předávkování zinkem se obvykle rychle projeví kovovou pachutí na jazyku, bolestí hlavy, průjmem a zvracením.

Doporučené dávkování

Doporučená denní dávka (DDD) zinku pro dospělé je 15 mg. Pro děti ve věku do 4 let je DDD zinku 7 mg, starším dětem je doporučováno 10 mg denně. V těhotenství se doporučuje 20 mg a při kojení až 25 mg zinku denně.