Jdi na obsah Jdi na menu
 


kyselina pantothenová

 

 

(Kyselina D-pantothenová, vitamín B5)

je ve vodě rozpustný vitamín, který se účastní metabolismu všech živin

 

 v těle. Čistá kyselina je nestálá olejovitá kapalina.

 

Chemicky je kyselina pantothenová tvořena spojením aminokyseliny β-alaninu a kyseliny pantoové.

 

 

Kyselina pantothenová v potravě

 

Název pro kyselinu pantothenovou pochází z řečtiny a znamená „všude se nacházející“; vitamín B5 se skutečně nachází v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu, především v mase a vnitřnostech, celozrném pečivu a luštěninách.

Ve formě pantothenanu vápenatého je přidávána do cereálních produktů, do nápojů a vitamínových doplňků výživy.

 

 

Role kyseliny pantothenové v organismu

 

Aktivní forma kyseliny pantothenové je koenzym A. Ten je v organismu nutný při metabolismu sacharidů a lipidů a při syntéze životně důležitých látek (aminokyselin, hormonů, hemoglobinuacetylcholinu a mnoha dalších)

Zlepšuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů.

Koenzym A působí v cyklu kyseliny citrónové, je důležitou součástí reakcí při oxidaci i syntéze mastných kyselin, syntéze cholesterolu a acetylačních reakcích.

Další aktivní formou vitamínu B5 je protein přenášející acyl (ACP), který se účastní reakcí syntézy mastných kyselin.

 

Projevy nedostatku

 

Kyselina pantothenová musí být neustále dodávána v potravě, ale její nedostatek je vzácný, vyskytuje se totiž prakticky ve všech potravinách. Nedostatek se projevuje jako burning foot syndrom, který byl popsán u válečných zajatců. Projevuje se křečemi v nohách, nechutenstvím a nespavostí, depresemi a sníženou odolností vůči infekcím. Podle jedné studie nedostatek vitamínu B5 způsobuje akné. Uměle vyvolaný nedostatek u zvířat způsobuje poruchy růstu, neplodnost, a dermatologické poruchy.

 

Předávkování vitamínem B5

 

Vitamín B5 je rozpustný ve vodě a vylučován močí. Pouze velmi velké dávky mohou způsobit nevolnost a průjem.